עכשיו זו העונה להתפרצות. זוהי אחת התקופות הקלאסיות לפריצה חזקה של אוטופיק דרמטיטיס אצל ילדים. בימי תחילת החורף כשאין גשם בתדירות גבוהה והאוויר יבש יבש, אז זה המחלה משתוללת.
אוטופיק דרמטיטיס נחשבת למחלה גנטית אוטואימונית. למרות שכ-25% מהילדים אין שום רקע משפחתי למחלה.
כ-90% מהחולים הם ילדים ורק 10% מבוגרים.
זוהי מחלת עור השכיחה בגיל הילדות ושכיחותה בעולם המערבי עולה בתלילות בעשורים האחרונים. המחלה הינה בעלת רקע גנטי והינה חלק מקבוצת המחלות האטופיות הכוללות את האסטמה הנשימתית, הנזלת האלרגית , דלקת הלחמיות האלרגית ורגישות לעקיצות ולדברי מזון. אצל הילד החולה בדלקת עור אטופית יכולה המחלה להופיע בנפרד או ביחד עם אחת או יותר מחלות אטופיות אחרות. קיים גם סיכוי שהילד הסובל מ"אטופיק דרמטיטיס" יפתח במהלך חייו, בגיל מאוחר יותר, מחלות אטופיות נוספות.
אטופיק דרמטיטיס/ אסטמה של העור, יכולה להיות מחלה מאד מתסכלת מעצם העובדה שהינה בדרך כלל ממושכת. יחד עם זאת במרבית המקרים חומרת המחלה פוחתת עם השנים ככל שהילד מתבגר, עד למצב שבו רק אחוז קטן מהילדים עם אטופיק דרמטיטיס נשארים מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס, כלומר מעל גיל 4. אטופיק דרמטיטיס אינה מחלה נעימה ויכולה להיות קשה אך בדרך כלל זה עובר, כלומר התקווה מוצדקת !!
אטופיק דרמטיטיס מתפרצת לרוב בחורף ובעונות המעבר
אטופיק דרמטיטיס מתלקחת לרוב בחורף, כאשר האוויר יבש וקר יותר וכן בתקופת מעברי העונות. במקרים רבים, ילדים שסבלו מתופעה זו בילדות וינקות, יגלו כי הסימפטומים הופחתו ואף נעלמו לחלוטין בבגרות. בד בבד, ידועים גם מקרים, בהם המחלה תימשך לכל החיים. שכיחות המחלה בעשורים האחרונים עולה באופן תלול ובמדינות מסוימות (בעיקר מדינות המערב המפותחות) היא מגיעה לשכיחות של עד 25% מכלל ציבור הילדים. ההערכה היא כי בארץ כ 15%-18% מכלל הילדים סובלים מהמחלה בדרגות חומרה שונות.
גורמים סביבתיים רבים עלולים להחמיר אטופיק דרמטיטיס, ביניהם:
חיות בית: בעיקר חתולים. אלרגיה לחתולים שכיחה באוכלוסיה.
עונתיות: אצל מרבית החולים תהיה החמרה במחלה בתקופת החורף, למרות שישנם גם כאלו שאצלם תהיה החמרה דווקא בקיץ.
חומרים כימיים: בשמים, חומרים משמרים, קוסמטיקה וצבעים מסויימים עלולים לגרום לאלרגיה עורית ולהחמיר את המצב בעור. לחולי אסתמה של העור סיכוי גבוה יותר ללקות באלרגיה עורית, ולכן הם נדרשים לעתים לעבור טסטים של אלרגיות בעור בשיטת הבדים שמוספגים בחומר הגורם לאלרגיה ומודבקים ישירות לעור.
אלרגיה למזון: לעיתים קרובות ניתן לקשור בין אלרגיה למזונות לבין האסתמה של העור.
הסימפטום הכי מציק באוטופיק דרמטיטיס
התלונה העיקרית באטופיק דרמטיטיס היא הגרד היכול להגיע למצב בלתי נסבל, מלווה בהפרעות בשינה ובתיפקוד. פריחה אופיינית מופיעה במקביל לגרד כאשר היא מאופיינת בהחמרות והטבות, אך לעיתים קרובות תהפוך לכרונית בדרגות עוצמה משתנות. הפריחה עצמה מורכבת מנגעים קטנים מורמים מעל פני העור המתמזגים לשטחים אדומים ועליהם לעיתים קשקשים מלווים לרוב בסימני גרד. החדירות הרבה של העור בשילוב הגרד גורמים לעיתים מזומנות לזיהום משני של העור. במקרים של מחלה מתמשכת העור הופך מעובה יותר מחוספס וקשה.
מיקום הפריחה משתנה בהתאם לגיל. בתינוקות היא תופעה לרוב על פני הלחיים, הקרקפת והצוואר, עם התפשטות לגוף ובעיקר למרפקים וברכיים. אזור החיתול לרוב לא יהיה מעורב. בילדים הפריחה תימצא בשכיחות הגבוה ביותר באזור הקיפולים, כלומר צוואר, פנים הברכיים ופנים המרפקים, שורשי כפות הידיים והקרסוליים, כמובן תיתכן מעורבות נרחבת של הגוף כולו. במבוגרים האזורים המעורבים בעיקר הם הפנים והצוואר, בית חזה והגפיים.
הטיפול הקונבנציונלי באוטופיק דרמטיטיס
הטיפול בילד החולה ב"אטופיק דרמטיטיס" הינו בראש ובראשונה טיפול בסביבת החיים שלו. יש צורך להרחיק מהסביבה אלרגניים ספציפיים (המאובחנים) ואלרגנים בלתי ספציפיים (סבונים שאינם טבעיים ומכילים מרכיבים מייבשים, אלכוהול, בדים סינטטיים, אבק, דשא ועוד רבים אחרים). אלרגניים אלו מאתגרים את העור ואחראים במידה רבה להתפרצויות של המחלה ולקושי בשליטה במהלכה. הדרכה נכונה של ההורים כיצד ליצור סביבה מעוטת גירויים אלרגניים, כיצד לטפל בילד בעת התקף חריף, כיצד להתמודד עם הגרד הלילי (באמצעים שאינם רפואיים אלא בשינויים בסביבה ובגישה תומכת ומבינה לסבלו של הילד) תביא לירידה בשכיחות התפרצויות המחלה ובשיפור איכות חייו של הילד האטופי.
כפי שאנו יודעים הרפואה המונעת נמצאת בראש המאבק בכל מחלה, כמו גם באטופיק דרמטיטיס. אחת הנקודות החשובות היא ההיגיינה האישית. כפי שציינו המחלה יכולה להחמיר בזמן זיהומים של העור ולכן שמירה על ניקיון הגוף מהווה נדבך חשוב בטיפול. יחד עם זאת לרחצה ישנם מספר כללים. עדיף לטבול באמבטיה למשך מספר דקות תוך שימוש בשמני אמבט מאשר להתרחץ במקלחת. המים צריכים להיות פושרים, מים חמים יגרמו להתפרצות גרד. יבוש העור עדיף שיעשה על ידי הספגה ולא בשפשוף, ולאחר מכן מומלץ להשתמש בקרם לחות המונע התייבשות של העור. כדאי למרוח קרם לחות מספר פעמים ביום וכך נמנע יובש וגרד. הביגוד צריך להיות אוורירי וקל, עדיף מכותנה ולא מצמר. הסביבה המועדפת היא טמפרטורה של 24 מעלות עם לחות בינונית. כפי שהדבר נכון לבעיות בריאותיות רבות, גם באטופיק דרמטיטיס מתח מהווה גורם מחמיר ולכן עדיף לנסות ולהוריד מתחים עד כמה שאפשר.
אם הילד מזיע בלילה וההזעה גורמת לו לגרד, אז תדליקו מזגן כדי שהילד לא יזיע. !!!
רצוי מאוד לנסות תחילה משחות שאינן סטרואידיות. מיד כשהתופעות מתחילות להתחיל למרוח פעמיים ביום ולשמור על העור בלחות מקסימלית. לא לחכות להתפרצות חמורה ורק אז לטפל, כי אז לא יהיה מנוס מסטרואידים או תרופות.
רצוי כמובן משחות המכילות מרכיבים מרגיעים כגון: קמומיל, אלוורה טבעית, קלמין.. ומצד שני מאחות את העור הפצוע מגרודים: קלנדולה, מהוניה ורוזמרין. כמובן מרכיבים אנטי דלקתיים כגון: צ'רידה, כוכבית, שורש ליקוריץ ועוד…