PSO EASY

גרד בהריון ( PUPPP)

כללי

PUPPP הוא קיצור של Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy ובתרגום לעברית: קשריות קטנות ורבדים מגרדים דמויי אורטיקריה (סרפדת) של ההריון.

זוהי אחת מתופעות הלוואי המציקות ביותר והשכיחות ביותר בהריון. תופעה המלווה בגרד עז ומציק בעיקר בבטן, אך גם באיברים אחרים בגוף.

גרד בהריון מופיע אחת ל־300-160 הריונות, בעיקר בהריון ראשון והריונות רובי עוברים.

מתי, בדרך כלל, מופיע גרד בהריון?

בדרך כלל מופיע הגרד בשליש השלישי להריון (לרוב החל מהשבוע ה־35), אך גרד בהריון עלול להופיע גם אחרי הלידה וגם בשליש הראשון או השני של ההריון.

בתוך כמה זמן חולף גרד בהריון?

לרוב – בתוך שבועיים לאחר הלידה, אך לעיתים הוא עלול להימשך זמן רב יותר ואף להחמיר מיד לאחר הלידה. עם זאת הגרד יכול לחלוף גם לפני סוף ההריון.

אילו אזורים בגוף מועדים יותר להתפרצות של גרד בהריון?

גרד בהריון מתבטא בהופעת קשריות אדומות על פני העור, בעיקר לאורך סימני המתיחה שמופיעים בבטן בחודשי ההריון המתקדמים. לאחר מכן עלולים הנגעים האדומים המגרדים האלה להתפשט לאזורים אחרים בבטן (אך לרוב לא לטבור!) וכן לחזה, לגב, לידיים ולרגליים (אך לא לכפות הידיים והרגליים וגם לא לפנים). גרד בהריון הוא כמעט תמיד מציק מאוד.

נשים רבות מדווחות על כך שהן לא ישנות בלילה מרוב גרוד, מה שגורם להן לדכדוך ועייפות מרובה.

מה גורם לגרד בהריון?

לא ידוע בוודאות מה גורם לגרד בהריון. לפי אחת ההערכות, הופעתה של מחלת העור הזאת קשורה לעלייה ברמות ההורמונים של ההריון – מה שמסביר מדוע היא נפוצה יותר בהריונות מרובי עוברים.

יש דיווחים שהמחלה שכיחה יותר בקרב נשים שמרבות לגרד את העור שלהן. אחד ההסברים לכך הוא שהגירוד גורם לשחרור אנטיגנים של רקמת החיבור, ואלה גורמים לתופעות הדלקתיות האופייניות לגרד בהריון.

לפי הערכה נוספת גרד בהריון נגרם מתגובת יתר של מערכת החיסון לאנטיגנים שעוברים מהעובר אל מחזור הדם של האם.

במקרים נדירים ביותר עלול הגרד להיות ביטוי למחלת כבד המופיעה בזמן ההריון. לכן בכל מקרה של גרד משמעותי המופיע בתקופת ההריון יש להגיע לרופא לבדיקה. זה יורה בדרך כלל לעשות בדיקת דם לבירור רמתם של אנזימי הכבד ושל בילירובין. אם ערכי הבדיקות תקינים, ניתן לשלול את האפשרות שמדובר במחלת כבד בהריון.

האם זוהי היא מחלה מידבקת?

ממש לא.

האם תינוק שנולד לאמא שסובלת מגרד בהריון עלול להידבק במחלת העור הזאת?

לא. המחלה מופיעה רק אצל האם ואינה מסכנת את העובר.

האם הגרד בהריון מסוכן?

בדרך כלל הוא אינו מסוכן, אך הגרד העז מציק מאוד. אף שמדובר בדרך כלל במחלה לא מסוכנת, יש צורך בבדיקת רופא כדי לשלול את האפשרות שמדובר במחלות עור אחרות כמו מחלת כבד הריונית, פמפיגואיד הריוני, אריתמה מולטיפורמה, גרדת או תגובה לתרופות. כל אלה באות אף הן לידי ביטוי בהופעתה של פריחה מגרדת על פני העור.

איך מאבחנים?

לרוב מאבחן רופא העור את המחלה באמצעות התבוננות בפריחה (אבחון קליני). לעיתים נעזר רופא העור בבדיקות דם או בבדיקות אחרות – בעיקר כדי לשלול את האפשרות שמדובר במחלות עור אחרות שעלולות להופיע בהריון.

איך מונעים את המחלה?

אין דרך למנוע לחלוטין את המחלה, אך אפשר למנוע את החמרתה באמצעות הימנעות מגירוד העור. כמו כן יש להימנע מאמבטיות או ממקלחות ממושכות העלולות להחמיר את התסמינים של גרד בהריון.

ההמלצה להימנע מאמבטיות או ממקלחות ממושכות מיועדת גם לנשים הרות שאינן סובלות מגרד בהריון שכן החשיפה המוגברת למים עלולה לגרום ליובש בעור, לסמני מתיחה ולגרוד באיזור הבטן.

איך מטפלים?

הטיפול הקונבנציונלי הינו טיפול בגרד בהריון באמצעות תכשירים מקומיים המכילים סטרואידים בעוצמה קלה עד בינונית. השימוש בתכשירים האלה הוא לתקופה קצרה בלבד. במקרים קשים יותר ניתן להשתמש בתרופות אנטי היסטמיניות כדי למנוע את הגרד.

יש לזכור שנטילת תרופות בהריון אינה רצויה, ויש תמיד לשקול את התועלת של התרופה לאם לעומת הנזק שהיא עלולה לגרום לעובר.

רצוי להשתמש במשחות מרגיעות הנותנות גם לחות לאורך זמן וגם מקררות ומרגיעות את איזור הגירוד.  מומלץ שלא להשתמש בתכשירים רוויי אלכוהול.  לרוב תכשירים אלה מייבשים את העור.

סגירת תפריט
0
סל הקניות
×

עגלת קניות

מבצע בפסואיזי!
פסואיזי קרם אקטיבי לגוף ולפנים 100 מ"ל
2 יחידות ב-150 ₪ בלבד
במקום 198 ₪
דילוג לתוכן