הקרקפת היא שכבת העור העוטפת את הראש, החל מבסיס העורף ועד החלק העליון של המצח. זהו אחד האיזורים בגוף הנוטים במידה הרבה ביותר לסבול מיובש. יובש בקרקפת אינו מהווה סכנה והוא אינו סימן להגיינה ירודה, אך אין ספק כי מדובר במצב מעיק, מסיח את הדעת – וקצת מביך. ממה הוא נובע? ואיך ניתן לטפל בו? ומה ההבדל בעצם בין יובש בקרקפת לבין קשקשים?
מהו יובש בקרקפת?
הראש מגרד לכם כל הזמן? אתם סובלים מקשקשים? ייתכן שאתם סובלים מיובש בקרקפת. מדובר במצב נפוץ, שבו הקרקפת אינה מייצרת או אינה משמרת מספיק לחות, מה שגורם לגירוד ולהתקלפות של העור. הבעיה נפוצה במידה שווה אצל גברים ונשים, ונוטה להחמיר מעט עם ההתבגרות.
גורמים ליובש בקרקפת
• חפיפה יומיומית של השיער עלולה לפגום בשכבת השומן הטבעי בקרקפת הדרוש לה כדי לשמור על לחותה הטבעית. נסו לחפוף פעם ביומיים או שלושה וייתכן שתראו שיפור במצב. אנשים עם סוגי שיער מסויימים יכולים להסתפק אפילו בחפיפה אחת בשבוע. התייעצו עם מומחה לעיצוב שיער כדי לדעת מה כמות החפיפה האידיאלית בשביל השיער והקרקפת שלכם.
• מוצרי עיצוב שיער: מוצרים מסויימים (במיוחד כאלה המכילים חומרים כימיים) עלולים לייבש את השיער ועור הקרקפת. אם אינכם בטוחים, נסו להימנע משימוש במוצרים הרגילים שלכם – אחד בכל פעם – ובידקו אם היובש משתפר.
קרקפת אדומה ומגרדת באופן קיצוני עשויה להורות על תגובה אלרגית לחומר כלשהו שבא במגע עם השיער והקרקפת. זה יכול להיות גם צבע, או תהליך כימי אחר בשיער.
• שינויי מזג אוויר: בעונת החורף, או בתקופות של חום יבש וקיצוני, הלחות באוויר פוחתת באופן מובהק. אנו רגילים להשתמש בקרם לחות על עור גופנו בתקופות אלה, אך שוכחים שגם מתחת לשיער הראש יש לנו עור שיכול להיות מושפע מן היובש.
הקפידו לשטוף את שיער הראש במים חמימים (לא רותחים!), אך נסו לא להישאר מתחת לזרם יותר מ-10 דקות בכל פעם (אנחנו יודעים שזה מפתה). בילוי זמן רב מתחת לזרם מים חמים עלול גם הוא להסיר מעור הקרקפת את השמנים הטבעיים שלה.
• תנורי חימום: שימוש תדיר בתנורי חימום המייבשים את האוויר מעודדים את היובש בקרקפת.
• גיל: ככל שאנו מתבגרים, כך אנחנו נוטים יותר לסבול מיובש בקרקפת.
רגע…זה לא קשקשים?
אנשים נוטים להתבלבל בין שתי התופעות, שכן הסמפטומים שלהם דומים: בשני המקרים חשים גרד תכוף בשיער ופיסות עור יבשות נושרות ממנו כמו פתיתי שלג.
הרפואה עדיין אינה בטוחה ממה נובעת תופעת הקשקשים, אך ההשערה היא שיש לכך שלושה גורמים פוטנציאליים:
• שמנים המופרשים מהקרקפת (למעשה, תופעה הפוכה בדיוק מזו של קרקפת יבשה)
• זיהום פטרייתי (כמו סבוריאה דרמטיטיס)
• רגישות לחומרים שונים הבאים במגע עם השיער
ישנם מספר דרכים להבדיל בין שתי התופעות: פיסות העור היבש הנושרות בשל קרקפת יבשה נוטים להיות לבנים וקטנים יותר. פתיתי קשקשים הם גדולים יותר ועשויים להיות בעלי גוון צהוב או להיראות שמנוניים. תוכלו גם להסתכל על השיער שלכם: אם הוא נראה שמנוני חלק גדול מהזמן – סביר יותר להניח שמדובר בקשקשים.
שתי התופעות נוטות לבוא וללכת, אך גרד ויובש הנובעים מזיהום פטרייתי לא צפויים להשתפר ללא טיפול רפואי מתאים.
בשני המקרים, אנשים הסובלים מהתופעה עלולים לגרד את הקרקפת בתדירות כה גבוהה עד שהיא נעשית אדומה ולעיתים אף נוצרים פצעים קטנים, כך שאי אפשר להסתמך על סימפטומים אלה כדי לקבוע את מקור הבעיה.
כדי לדעת בוודאות אם אתה סובל מקשקשים או מקרקפת יבשה, תצטרך להתייעץ עם רופא עור.
חשוב לזהות את מקור הבעיה על מנת לקבוע את דרכי הטיפול בה. כדי לטפל בקשקשים, מספיק בדרך כלל להשתמש בשמפו נגד קשקשים.
מצבים רפואיים הגורמים ליובש בקרקפת:
יובש בקרקפת עשוי לעמוד בפני עצמו, אך הוא עלול גם להיות סימפטום של בעיה רפואית כלשהי. הנה כמה מההפרעות העיקריות המקושרות עם התופעה:
פסוריאזיס:
פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית שגורמת לתאי העור לגדול בקצב מהיר, מה שגורם להם להיערם על פני העור בפתיתים יבשים. פסוריאזיס נחשבת בדרך כלל למחלה גנטית, המופעלת לרוב ע"י חוויה טראומטית וכן על ידי גורמים חיצוניים ופנימיים כגון: עישון כבד, או נטילת תרופות מסויימות.
מלבד הקרקפת היבשה, הסימפטומים של פסוריאזיס כוללים כתמים אדמדמים (לעיתים דלקתיים) על פני העור והיווצרות פתיתי עור יבש על פני הקרקפת הנראים כמו קשקשים אך הם בעלי גוון כסוף. לעיתים מתרחשת נשירת שיער זמנית.
הפסוריאזיס עשוי להתפשט על פני כל הקרקפת, אך לעיתים הוא מוגבל לאיזורים מסויימים, או שהוא מתפשט גם לחלקי גוף אחרים. כך ניתן לדעת שלא מדובר בקרקפת יבשה בלבד.
אקזמה:
זהו מצב שכיח שמותיר את הקרקפת יבשה, אדומה, מגרדת וסדוקה.
אקזמה אטופית משפיעה על אנשים הסובלים מאלרגיות. מדובר במצב בעל בסיס גנטי מובהק, כך שאם אחד ההורים שלכם סבל ממנו – ייתכן מאד שזה הגורם לקרקפת היבשה אצלם.
מוצרי שיער מסויימים, מתח נפשי ושינויים במזג האוויר עלולים לגרום להתפתחות כתמי אקזמה על עור הקרקפת. ייתכן גם שיופיע יובש בידיים, במרפקים, בפנים ובחלקן האחורי של הברכיים.
גזזת:
מדובר בזיהום פטרייתי של עור הקרקפת, שיכול להיות מועבר במגע או כתוצאה משימוש משותף במוצרי שיער כמו מסרקים או כובעים. הגזזת תוקפת בעיקר ילדים בגילאי 5-14.
תסמיני הגזזת כוללים יובש בקרקפת, כתמים וקשקשים, בדרך כלל בשילוב של נשירת שיער נקודתית.
מניעה וטיפול.
התרופה הטובה ביותר היא תמיד מניעה. כדי למנוע או לשפר מצב של יובש בקרקפת, כדאי:
• לשטוף את השיער במים חמימים ולא רותחים, ולא לפרקי זמן ארוכים.
• להשתמש במוצרי שיער טבעיים ועדינים.
• להמנע משהייה ממושכת מול מקורות חום מייבשים כמו תנור סלילים או רדיאטור.
• להמנע משימוש במוצרים כימיים המגרים את הקרקפת כמו צבעי שיער ומוצרי החלקה.
• לשתות הרבה מים.
• להפעיל מכשיר אדים בבית בימים יבשים במיוחד.
תוכלו למצוא בשוק מגוון של מוצרים לטיפול ביובש בקרקפת, אך המומלצים ביותר הם כמובן אלו הטבעיים כיוון שהם לא מזיקים לעור הקרקפת או לשיער. למרבה השמחה, הטבע סיפק לנו שפע של חומרים שיכולים לסייע בטיפול בבעיה, ואף לפתור אותה לחלוטין.
כמה מהחומרים האלה כוללים: שמן קוקוס, שמן עץ התה, תמצית עלי הממליס, חומץ תפוחים, אלוורה, שמן חוחובה ועוד. החומרים הטבעיים הללו מסייעים בהחזרת הלחות הטבעית לעור הקרקפת, ולחלקם אף יש תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטריתיות שיכולות להחיש החלמה מתופעות כמו פסוריאזיס, אקזמה ועוד.
אם אתם מחפשים טיפול טבעי ביובש בקרקפת, פשוט מרחו את השמנים והתמציות האלה על שערכם לפי הצורך, ותנו להם לעשות את פעולתם למשך 10 דקות.
לפעולה מוגברת, תוכלו לרכוש בפסואיזי מוצרי טיפול טבעי ביובש בקרקפת המשלבים מספר חומרים טבעיים גם יחד. בפסואיזי תוכלו למצוא שמפו ותחליב טבעיים לשיער שיעזרו לקרקפת שלכם להישאר חיונית ובריאה.
מוצרי השיער של פסואיזי מאושרים על ידי משרד הבריאות ועומדים בסטנדרטים האירופאים המחמירים. כיוון שהם אינם מכילים מרכיבים כימיים, ניתן להשתמש בהם בביטחה לאחר טיפולי שיער כמו החלקה או צביעה, מבלי לגרום לנזק.
בעזרת מוצרים לטיפול ביובש בקרקפת של פסואיזי תוכלו להיפטר סוף סוף מתחושת הגירוד המציקה ולזכות לשיער רענן ונקי.