סבוריאה (או בשמה המלא: "סבוריאה דרמטיטיס") היא מחלת עור כרונית הגורמת לגירודים, אדמומיות והתקלפות של העור. זוהי הפרעה נפוצה המשפיעה על אנשים בכל הגילאים.
הסבוריאה לרוב מתפתחת על איזור הקרקפת, מה שיוצר נשירת פירורי עור יבש דמויי קשקשים, אך לעיתים היא מתפתחת גם על הפנים.
היווצרות סבוריאה בפנים אינה מעידה על חוסר הגיינה או מחלה קשה כלשהי, אך היא עדיין יכולה להיות עניין מטריד, מתסכל ומביך.
החדשות הטובות הן שהיא ניתנת לטיפול. בחלק מהמקרים ניתן אפילו לטפל בסבוריאה ללא התערבות רופא.
מה גורם להתפתחות סבוריאה בפנים?
לא ברור בדיוק מה גורם לסבוריאה, אך החשד הוא שמדובר בתגובה אלרגית של העור לפטריה בשם Malassezia globosa, הנמצאת באופן טבעי על העור. עם זאת, הסבוריאה אינה נחשבת למחלה פטרייטית, שכן לא הפטריה עצמה היא הגורמת את התופעה אלא התגובה של העור אליה. יש הגורסים כי מדובר בתפקוד לא תקין של מערכת החיסון, הגורם ליצירת עור עודף.
מהם הגורמים המובילים להתפתחות סבוריאה בפנים?
• עור שמנוני: נקבוביות גדולות בעור הפנים עלולות להוביל להפרשה רבה יותר של השמנים הטבעיים של הגוף (הנקראים "חלב" או "סבום") על ידי בלוטות החלב של העור, ולהגדיל את הסיכוי להתפתחות סבוריאה דרמטיטיס.
• עור יבש: כאשר העור יבש במיוחד, בלוטות החלב שבו (האחראיות לשמירה על הלחות של העור) נכנסות להילוך יתר על מנת לפצות על היובש. השילוב בין העור היבש לעודפי החלב יכול להוביל להתפתחות הקשקשים של הסבוריאה.
• רגישות לחומצה אולאית. חיידק ה Malassezia globose מותיר אחריו חומר הנקרא חומצה אולאית. לאנשים מסויימם יש רגישות גנטית לחומר הזה, ובתגובה עורם מפתח אדמומיות, גירוי והתקלפות.
• תחלופת תאי עור מוגברת: מדובר במצב גנטי שבו תאי העור מתחדשים מהר יותר מהרגיל (יותר מפעם בחודש). משום כך, ישנם יותר תאי עור מתים על הפנים, אשר בשילוב עם החלב עשויים ליצור קשקשים.
מהם התסמינים של סבוריאה בפנים?
תסמיני המחלה כוללים:
• קשקשים צהבהבים על עור הפנים.
• כתמים של עור שמנוני מכוסים קשקשים צפופים.
• עור אדום.
• תחושות עקצוץ וגירוד.
מהם גורמי הסיכון להתפתחות המחלה?
הסיכוי להתפתחות של סבוריאה בפנים גדול יותר בקרב גברים, אנשים עם עור יבש, רגיש או שמנוני במיוחד, או כאלה הסובלים מדיכאון או נתונים ללחץ נפשי גדול. פטריות ודלקות בעור הפנים, מצבים נוירולוגיים כמו פרקינסון ומצב של מערכת חיסונית מוחלשת (למשל עקב מחלות כמו סרטן או איידס) עשויים גם הם לתרום להתפתחות המחלה.
ישנם אף גורמים התנהגותיים וסביבתיים הקשורים בעניין: שטיפת הפנים לעיתים קרובות מדי, עריכת טיפולים קוסמטיים חודרניים כמו פילינג עמוק, שימוש תכוף בחומרי טיפוח כימיים, ייבוש האוויר בבית על ידי תנור חימום ועוד.
אם אתם סובלים מסבוריאה בפנים, ייתכן כי בכמה פעולות פשוטות תוכלו לפתור את הבעיה בקלות יחסית וללא התערבות רפואית.
מוצרים לטיפול בסבוריאה בפנים
ישנם מספר לא מבוטל של חומרים טבעיים שיכולים לסייע בטיפול בבעיה, כמו: חומץ תפוחים (מדולל במים ביחס של 1:2), שמן עץ התה, אלוורה, שמן קוקוס ועוד. חלק מהחומרים האלה עוזרים לאזן את לחות העור, ולחלקם יש אפילו איכויות אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות.
כל שעליכם לעשות הוא למרוח את השמן או התמצית לפי צורך על עור הפנים ולהותיר אותה שם למשך כ-10 דקות.
לטיפול מקיף יותר, נסו את אחד ממוצרי הטיפוח לעור של פסואיזי. בפסואיזי תוכלו למצוא קרמים, סבונים ושמנים המכילים חומרים טבעיים המסייעים בריפוי הסבוריאה.
תרופות קונבנציונאליות לנגעי עור מכילים לעיתים קרובות חומרים כימיים תרופתיים כמו סטרואידים, שאינם בריאים לגוף. לכן מומלץ מאוד לנסות קודם את המוצרים הטבעיים של פסואיזי. המוצרים של פסואיזי עומדים בתקנים המחמירים ביותר ומיוצרים ברישיון משרד הבריאות. הם אינם מכילים שום חומר בעל פוטנציאל מזיק לגוף, אלא עשויים מחומרים המזינים ומטפחים את עור הפנים ובכך מסייעים בריפויו. הם אף מכילים מינרלים מים המלח הידועים באיכויות הריפוי שלהם.
טיפול טבעי בסבוריאה בפנים כולל גם התנהגויות מסויימות שכדאי לסגל. בעוד שהמחלה עצמה אינה נגרמת מהגיינה לקויה, הרגלי טיפוח מסויימים המתמקדים בשמירה על ניקיון העור תוך איזון הלחות שלו יכולים לסייע רבות במניעתה או ריפויה.
• שטיפת הפנים בסבון טבעי פעמיים ביום: גם אם העור שלכם יבש, אל תוותרו על כך, אלא השתמשו בסבון פנים טבעי ועדין שאינו מייבש את העור. ייתכן שתצטרכו להתנסות במוצרים שונים לפני שתמצאו את הסבון המושלם בשבילכם, אך המאמץ בוודאי ישתלם.
• מריחת קרם לחות לאחר שטיפת הפנים: בחרו בקרם טבעי עשיר בלחות המתאים לעור שלכם. אנו ממליצים על הקרם של פסואיזי שאינו רק מספק לחות אלא גם מפחית את תסמיני הסבוריאה ומרגיע את הגירוד המטריד.
• פילינג עדין: הקפידו להסיר את העור המת מהפנים לפחות פעם בשבוע, עדיף בעזרת ספוג המיועד לפנים.
• שתו הרבה מים: לחות העור מתחילה מבפנים. הקפידו על שתיה מרובה שתעזור לעור שלכם לשמור על לחות מאוזנת.
• אורח חיים בריא: גוף בריא מצטיין במלחמה בדלקות, פריחות ומחלות, וזה נכון במיוחד לגבי מחלות עור. הקפידו על פעילות גופנית ותזונה מאוזנת ועזרו לעור הפנים שלכם להילחם בסבוריאה.
• תזונה אנטי דלקתית: שלבו בתזונה שלכם מאכלים כמו סלמון, אגוזי מלך, ג'ינג'ר ותה ירוק, שיש להם תכונות אנטי-דלקתיות והם יכולים לסייע לגופכם להילחם במחלה.
לסיכום, סבוריאה בפנים יכולה להיות מתסכלת, אך מדובר במחלת עור שכיחה וניתנת לטיפול. הרגלי טיפוח טובים הם בסיס טוב להתחיל ממנו, אך לפעמים הם אינם מספיקים, בפרט אם אתה נתון לגורמי סיכון מסויימים.
תרופות ביתיות כמו גם מוצרים לטיפול בסבוריאה בפנים יכולים לשפר או למנוע את המחלה לחלוטין.