PSO EASY

פוטותרפיה – מה צריך לדעת והאם היא יעילה?

מהי פוטותרפיה?

פוטותרפיה היא טיפול באמצעות קרינת UV במחלות עור רבות ובהן פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס (אסתמה של העור), ויטיליגו, אורטיקריה וליכן פלנוס. השימוש בפוטותרפיה מוכר זה שנים רבות ונחשב לטיפול יעיל ובטיחותי.

האם יש כמה סוגים של פוטותרפיה או שמדובר בטיפול אחיד?

ישנם כמה סוגים של פוטותרפיה:

טיפול בקרני UVA: קרניים באורך גל של 400-320 ננומטר, שהן הארוכות ביותר והשפעותיהן הביולוגיות אינן ניכרות בקלות (נחלקות לקרני UVA1 באורך 400-340 ננומטר וקרני UVA2 באורך 340-320 ננומטר).

טיפול ב־UVB רחב טווח (אורך גלי ה־UV נע בין 290 ל־320 ננומטר), בעלות אנרגיה ביולוגית חזקה טיפול ב־UVB צר טווח (אורך גלי ה־UV הוא 311  ננומטר)

טיפול PUVA. פרוט בהמשך.

קלימטותרפיה (climatotherapy)  – זהו הטיפול בחשיפה לשמש בים המלח שהוא בחלקו סוג של פוטותרפיה. קרינת השמש נוגדת הן את הפעילות הדלקתית והן את שגשוג־היתר של תאי העור במחלת הפסוריאזיס הטיפול יעיל בעיקר בין חודשים אפריל עד אוקטובר וכולל חשיפה ממושכת של כשבועיים ויותר לשמש ב

איך נעשה הטיפול?

הטיפול נעשה בעמידה או בשכיבה, ובמסגרתו נחשף העור הנגוע לקרינת UV המוקרנת ממנורות שנראות כמו מנורות פלורסנט. הטיפול נעשה ללא בגדים, אך יש להגן על העיניים (באמצעות משקפי מגן) ועל איברי המין. הטיפול ניתן 2 עד 3 פעמים בשבוע. במהלך הטיפול עולים ברמת החשיפה באופן הדרגתי כדי למנוע כוויות: מתחילים בטיפול שנמשך פחות מדקה ולאחר זמן מה מגיעים לחשיפה שנמשכת כמה דקות.  הפרוטוקול הטיפולי מותאם לרוב לכל מטופל, וכולל חשיפה לאורכי גל מסוימים, המכוון לעורו הפגוע של המטופל, לרוב כטיפול מחזורי בחשיפה חוזרת אחת למספר חודשים. הטיפול הוכח כיעיל גם בילדים, החל מגיל ארבע. לאחרונה החל גם שיווקם של מכשירים המציעים טיפולי פוטותרפיה ביתיים. המכשירים עצמם יקרים, מובילים לתוצאות פחות טובות ואין עליהם בקרה – לכן הם פחות מומלצים.

למי אסור לקבל פוטותרפיה?

את הטיפול אסור לתת לחולים בסרטן עור מסוג מלנומה, למי שסובלים ממחלות המוחמרות מחשיפה לאור השמש (כמו זאבת) או למי שמקבלים  תרופות מסוימות שעלולות לגרום לרגישות מוגברת לאור השמש.  לכן לפני שמתחילים בפוטותרפיה, יש להגיע לבדיקה של רופא עור כדי שיאשר את הטיפול.

איך פועלת הפוטותרפיה?

השפעות הפוטותרפיה על העור רבות ומגוונות, והן עדיין נחקרות בספרות הרפואית, ואינן ברורות לאשורן. גם ההבדל בין השפעות קרני UVA לקרני UVB עדיין נחקר. עם זאת, נמצא כי החשיפה לקרני אור אולטרה סגול מובילה לשינויים במערכת החיסונית של העור, לירידה בשיעור הדלקתיות בעור ולמותם של תאים פתוגניים ברקמת העור, וכך תורם הטיפול להחלמה של רקמת עור פגועה. טיפול פוטותרפיה בקרינת UVB נמצא יעיל בהאטת קצב חלוקת תאי העור – על ידי פגיעה במטען הגנטי של התאים (הדי.אנ.איי) בקרינת UVB או על ידי 'נעילה' של המטען הגנטי בקרינת UVA (טיפולי PUVA). בנוסף, פוטותרפיה מעכבת תגובה פתולוגית של המערכת החיסונית, ובכך בולמת את תהליך התפתחות הפסוריאזיס.

מהן תופעות הלוואי האפשריות של פוטותרפיה?

כשמקבלים טיפולי פוטותרפיה יש לשים לב להופעתם האפשרית של נזקי שמש כמו פיגמנטציה, כתמים וקמטים. כמו כן קיים סיכון פוטנציאלי להתפתחות של סרטן העור. לכן על מטופלים בפוטותרפיה להיבדק באופן סדיר אצל רופא עור. נדרשת בדיקה של כל שטח העור באמצעות דרמוסקופ (מכשיר אופטי דמוי פנס המסייע לזהות סרטן עור).

האם טיפולי פוטותרפיה עלולים לגרום לכוויות?

כן. הטיפולים האלה עלולים לגרום לכוויות. לכן החשיפה לקרינת ה־UV נעשית באופן הדרגתי: בפעם הראשונה ניתן הטיפול למשך שניות מעטות בלבד, ומדי פעם מאריכים קצת את משך החשיפה. אולם גם אם טיפולי הפוטותרפיה ניתנים באופן הדרגתי – כנדרש – קורה לפעמים שהם גורמים לכוויות קלות. במקרים כאלה אין צורך להפסיק את הטיפול, אולם צריך להאט עוד יותר את הגברת החשיפה.

מהו טיפול PUVA?

זהו טיפול משולב שכולל נטילת התרופה מתוקסלן יחד עם טיפול UVA (בין 320 ל־400 ננומטר). התרופה מגבירה את רגישות העור לקרני ה־UVA וכתוצאה מכך הן חודרות עמוק יותר לתוך העור מאשר קרני ה־UVB. למרות החדירה העמוקה יותר בטיפול PUVA גורמות קרני ה־UVA פחות נזק מאשר קרני ה־UVB. במסגרת הטיפול הזה נוטלים המטופלים את טבליות המתוקסלן, ושעתיים לאחר נטילת התרופה נחשפים ל־UVA. יש לזכור שהשפעת הטבליות חולפת רק אחרי כשמונה שעות ולכן יש להתגונן מפני השמש בכל אותם שעות באופן מוגבר באמצעות לבוש ארוך, כובע משקפי שמש וקרם הגנה עם מקדם גבוה.

אזהרה נוספת בטיפולי PUVA היא שהם מגבירים את הסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן העור: קרצינומה של תאי הבסיס (Basal Cell Carcinoma ובקיצור: BCC), קרצינומה של תאי הקשקש (Squamous Cell Carcinoma ובקיצור: SCC) ומלנומה. לכן יש לקיים מעקב מתמשך אחרי חולי פסוריאזיס המטופלים ב־PUVA. יש לציין שבגלל הסיכון המוגבר לסרטן העור הולך ומתמעט השימוש בטיפולי PUVA.

שיזוף, בהגדרתו המקובלת, אינו בריא, אבל יש אכן צורך בחשיפה קלה לשמש בכדי לאפשר את יצור ויטמין D, הדרוש לצורך שיפור ספיגת הסידן בעצמות (מה שמשפיע על חוזקן).

על-פי אתר האגודה למלחמה בסרטן, די בחשיפה של 2- 3 דקות ביום לאור השמש, אפילו בצל, כדי לייצר את הכמות היומית הדרושה של ויטמין D.

סגירת תפריט
0
סל הקניות
×

עגלת קניות

מבצע בפסואיזי!
פסואיזי קרם אקטיבי לגוף ולפנים 100 מ"ל
2 יחידות ב-150 ₪ בלבד
במקום 198 ₪
דילוג לתוכן