פסוריאזיס בציפורניים (של הידיים והרגליים)
האם ידעתם שהשכיחות של מעורבות הציפורניים בקרב חולי פסוריאזיס מגיעה לכ-50%. ?
ובקרב חולי פסוריאזיס ארטריטיס הינה כ-80%. !!!
איך מזהים את התופעה. איך זה נראה?
התמונה הקלינית של פסוריאזיס בציפורניים תלויה בסוג הרקמה שנפגעה בציפורן. פגיעה במצע הציפורן תבוא לידי ביטוי בצורה של שקערוריות קטנות בציפורניים (Pitting), נקודות אדומות ,לויקוניכיה (כתמים לבנים), הופעה של קווים רוחביים על פני הציפורן – Beau lines,סדקים והתפוררות של הציפורן.
פגיעה במיטת הציפורן תתבטא ב"כתמי שמן" – כתמים שנראים כמו כתמי שמן הממוקמים מתחת לציפורן, אוניקוליזיס (התרוממות הציפורן), היפרקרטוזיס (התעבות הציפורן) ושטפי דם,(splinter hemorrhage) פסוריאזיס יכול להיות גם מעורב באזור שמסביב לציפורן מה שמוביל לפסוריאטיק פרוניכיה. כאשר מתבוננים בציפורן פסוריאטית חשוב לאבחן מה סוג הרקמה שנפגעה שכן הטיפול נקבע בהתאם.
ישנם מקרים בהם אנשים מגיעים לרופא עור כתוצאה מבעיה בציפורן. אין להם פסוריאזיס והם אינם חושדים כלל שמדובר בפסוריאזיס של הציפורניים. המאפיינים של פסוריאזיס בציפורן ברוב המקרים אינם ייחודיים למחלה ולכן לעיתים האבחנה הקלינית בעיקר במקרים של פטרת הציפורן מהווה אתגר.
במצבים רגילים של פסוריאזיס, בהם ישנה מעורבות של העור והמפרקים המצב פשוט יותר כי אז יותר קל לאבחן שמדובר בפסוריאזיס של הציפורן. אך כשיש מעורבות בלעדית של הציפורן יש צורך באמצעים אבחנתיים. חשד לפסוריאזיס בציפורן מחייב בדיקה מעמיקה של רופא מומחה למחלות ציפורניים והערכה מחדש של מחלת הפסוריאזיס של המטופל, בדיקה גופנית מקיפה והערכה מעבדתית.
אחת הסיבות השכיחות למחלות ציפורניים והמהווה כ- 50% מכלל מחלות הציפורניים הינו זיהום ע"י פטריות. אבל יש לזכור שכ- 50% הנותרים ישנן מחלות או מצבים אחרים הן בפני עצמן או בשילוב יחד עם זיהום פטרייתי. במידה וקיים חשד קליני לזיהום פטרייתי – יש לבצע בדיקה לפטריות ולבחון האם קיימת בנוסף עוד מחלה בציפורניים כגון פסוריאזיס וכד' (זהו מצב שאינו נדיר!) ואז להתאים את הטיפול הנדרש. במידה ומחלת הציפורניים איננה נראית כפטרת יש לבצע ברור מקיף על מנת לזהות את המחלה ולטפל בהתאם.
הגוונים וצבעים שונים ובצורות שונות בציפורניים נובעים עקב מגוון רחב של בעיות פנימיות שונות, לכן בכל מקרה של שינוי בצבע ו/ או בגוון הציפורניים יש לבצע ברור על מנת להגיע לאבחנה מדוייקת. לכן כל מקרה של הפרעה במראה הציפורן עליו להיבחן באופן יסודי ומקצועי ולאחר ביסוס האבחנה יינתן הטיפול הרלוונטי.
פסים בצבעים שונים על גבי הציפורן – או כל גוון אחר או כתמים שונים בציפורניים, יש לפנות למומחה בתחום ואז יוחלט באם מדובר בתהליך שפיר או חלילה בנגע שדורש ברור כגון ביופסיה וגם אז יש לבצע את הביופסיה בטכניקה נכונה! לעניין טכניקת הביופסיה קיימת חשיבות עליונה. במידה והדגימה נלקחת לא בצורה נכונה אזי גם חשיבות הביופסיה לא תשקף את המציאות הנכונה.
במקרים של הופעת פסים שחורים/ צרים ורחבים ובמיוחד אם יש שוני בגוון לאורך הציפורן, וכן פסים כהים/ כתמים שחורים בצורות שונות מתחת לציפורן או ובסביב הציפורן י"ש לשלול שמדוברה בסרטן ממאיר-מלנומה- של יחידת הציפורן.
טיפ שנתן לנו מטופל שסבל מפסוריאזיס בציפורניים והשתמש בשמן מסוג: PsoEasy Mild natural oil (פסואיזי שמן לילה טיפולי):
מכיון שקשה להחדיר משחות מתחת לציפורן הוא טבל את אצבעות הידיים בצלוחית עם השמן למשך כ-דקה. הספיג את השאריות של השמן בנייר והחזיר את יתרת השמן לבקבוק. באצבעות הרגליים עשה טיפול דומה ולעיתים עם צמרון אזניים ספוג בשמן היה מעביר מעל ומתחת לציפורן.